In Nederland heeft ongeveer een kwart van de bevolking last van één of meerdere kalknagels. In een aantal gevallen is er sprake van een schimmel die de nagel aantast. In andere gevallen kan er sprake zijn van andere oorzaken, zoals ouderdom. Over het algemeen is de aandoening niet pijnlijk, maar hieronder lees je hoe je een kalknagel behandelen kan.
Wat is een kalknagel precies?
Normale nagels hebben een schone, lichtroze kleur en een geen oneffenheden. Als de nagel verkleurd is of niet effen is kan er sprake zijn van een zogenaamde kalknagel. Vaak zie je een verdikking, is de nagel brokkelig en het kan geel of bruin verkleurd zijn. Vaak is in dat geval de kalknagel aangetast door een schimmel. Niet in alle gevallen is er sprake van een schimmel, er kan ook sprake zijn van een huidaandoening, verhoogde aanmaak van keratine of ouderdom.
Als er sprake is van een schimmelinfectie dan gaat het vaak om een schimmel die oppervlakkig is en die je het opgelopen bij langdurige vochtigheid en warmte, een kleine verwonding of slechte hygiëne. Er zijn meerdere manieren waarom een kalknagel behandelen mogelijk is.
Hoe kun je een kalknagel behandelen?
Als je geconstateerd hebt dat er sprake is van een kalknagel kun je ervoor kiezen om deze wel of niet te behandelen. Als er geen ernstige situatie is en je het niet als vervelend ervaart, kun je de nagel laten voor wat het is. De ernst van de infectie verminderd vaak vanzelf en je zal altijd gevoelig blijven ervoor. Als er ontstekingen ontstaan of de nagel gaat loslaten is het aan te raden om over te gaan op behandelen en bij jouw huisarts of pedicure te informeren naar de mogelijkheden.
Er wordt vaak gekozen om een kalknagel behandelen uit te stellen tot echte noodzaak, omdat er sprake moet zijn van therapietrouwheid voor een lange periode. Het herstellen kan namelijk tussen de 8 weken en één jaar duren. Als je tussentijds niet consequent de therapie volgt kan de schimmel juist vereren en dat kan nadelig zijn.
Een van de mogelijkheden is het slikken van een antibioticakuur tegen de schimmel, maar hier zitten vaak vervelende bijwerkingen aan. Daarom wordt het aangeraden om eerst een stukje nagel naar het laboratorium te sturen om zeker te weten dat er sprake is van een schimmelinfectie. Een andere mogelijkheid is een lokale behandeling met bijvoorbeeld een antischimmelzalf of – nagellak. Dit kan alleen als minder dan de helft van de nagel beschadigd is, anders worden deze behandelingen afgeraden. In uiterste gevallen is zelfs een kalknagel laseren mogelijk.
Als je met huis-tuin-en-keuken=producten wilt kijken of je erker kan voorkomen, is het mogelijk om je nagel schoon te maken met zure producten zoals appelazijn en tea tree oil. Beide producten mogen niet direct op de nagel gegoten worden maar dienen door middel van een schoon wattenschijfje te worden aangebracht.
Een kalknagel behandelen kan dus op verschillende manieren en is afhankelijk van jouw situatie en wat voor jou wenselijk en haalbaar is op het gebied van therapietrouw.